bostjan debelak architect

bostjan debelak architect

BOŠTJAN DEBELAK +/-100 arhitektura

Arhitektova ozka hiša

tvambienti.si 2018

https://www.tvambienti.si/25/06/2019/hisa-tango/

OHS, Hiša Tango, 2014

https://www.odprtehiseslovenije.org/objekt/hisa-tango/

 

NARAVNA GRADNJA: DOBRE HIŠE SE STARAJO S SLOGOM

Delo in dom

https://deloindom.delo.si/gradnja-in-obnova/novogradnje/naravna-gradnja-dobre-hise-se-starajo-s-slogom

 

 

bostjan debelak arhitekt arhitektura hise

fasada s ceste

 

bostjan debelak arhitekt arhitektura hise

vogal proti vhodu

 

bostjan debelak arhitekt arhitektura hise

vrtna stran

 

bostjan debelak arhitektura hisa tango

stanovalci in obiskovalci

foto: B.Debelak

 

Hiša, zgrajena iz masivnih križno lepljenih lesenih plošč stoji na pilotih v barjanskem delu mestnega obrobja starih Mostiščarjev. Bivalni prostori so v dveh nivojih v delu, ki na zunaj izgleda kot "hiša", ker pa sta lastnika tudi strastna tangerota, je nižji pritaknjeni in oblikovno integrirani del stavbe v podaljšku namenjen njunem plesnemu studiu, iz katerega se lahko pripleše v dnevni prostor (ki predstavlja celotno pritlično etažo) in obratno.

Racionalna družinska hiša mora biti dimenzionirana za par, ki naj bi v njej živel celo življenje. Otroci pa so začasni prebivalci ki bodo enkrat odšli na svoje, in tako ne bodo zapustili staršem prevelike hiše na stara leta. Kljub temu "hišni" del stavbe meri 88m2 skupaj v dveh etažah, kjer ima vsak od 4. članov svojo sobo in vse, kar spada zraven. Otroški sobi se lahko med seboj povežeta v eno večjo ali ločita v dve manjši z vmesno premično steno. Temu pravim "navznoter rastoča hiša", v kateri je ves čas dovolj in nikoli preveč prostora, tudi brez potrebe po kasnejših prizidavah če se število prebivalcev še poveča.

Posebnost bivalnega prostora je v tla vtopljena kopalna kad, ki služi za vsakodnevno razvajanje, druženje in sproščeno komunikacijo; kad je v dialogu z diagonalno postavljenim odprtim ognjiščem, plesno dvorano ali pa s kuhinjo in jedilnico na drugi strani.

Stavba je oblikovana netrendovsko in brezčasno, brez eksperimentiranja z nepreverjenimi materiali in ni modna. Mode v arhitekturi ne priznavam, ker je preveč na kratki rok. Hiša mora izgledati dobro več kot le nekaj let brez dodatnih intervencij in prenov.

Oblikovanje celotnega ovoja in izbor materialov stremi k cilju, da se bo hiša s časom dobro starala, ne bo več bistveno spreminjala izgleda in ne bo stroškov z vzdrževanjem. Dvokapna, v slemenu polkrožno zmehčana streha pokriva samo bivalni del hiše, nad plesiščem pa je rahlo nagnjena in večkrat zalomljena streha, ki se na koncu strmo izliva na vrt kot slap. Na njej je možno poležavanje s pogledi na stari del mesta v daljavi, do nje pa dostop skozi okno v spalnici.

Fasadna obloga je iz kosmatih desk termično obdelane smreke, ostali les stavbnega pohištva z ostrešjem vred pa brez vseh premazov ali pa samo oljen. Preostanek stene v detajlih je ometan v skoraj črnem vizualno nevtralnem ometu. S to črnino se ustvari učinek črne luknje, torej v aplikaciji pod napuščem in v zatrepu daje vtis kot da streha lebdi, v pritličju pa plesni studio kot masa izginja. Del zunanje stene na vrtni strani med velikimi okni je izveden kot "šolska" tabla, na kateri lahko stanovalci kreativno soustvarjajo del zunanjega izgleda z začasnimi risbami ali grafiti, ali pa se na njej med seboj ali z okolico pogovarjajo s sporočili. V notranjosti je del lesene konstrukcije ostal kot končna finalna vidna struktura, ostalo pa je v ilovnatih ometih.

Karakter hiše in stanovalcev navzven nakazujejo v zgornji raster fasadnih desk integrirane črne "klavirske tipke", ki ves čas igrajo Tango.

 

Boštjan Debelak

gradnja

© 2020 Bostjan Debelak

back to top